Με τη δέσμευση ότι στο τέλος του 2026 θα έχουν ολοκληρωθεί οι στρατηγικές παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που θα οδηγήσουν σε μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών και σε βελτίωση της εμπειρίας τους στην πρώτη επαφή τους με το ΕΣΥ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε πρόσφατα τον συνολικό σχεδιασμό για την αναδιαμόρφωση των Επειγόντων.
Οι ανακοινώσεις του υπουργείου σε γενικές γραμμές:
Από τις αρχές Φεβρουαρίου σε 4 μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής αναμένεται να εφαρμοστεί το «βραχιολάκι» με το αντίστοιχο QR code, σε κάθε ασθενή που θα εισέρχεται στα Επείγοντα.
Αρχικά θα εφαρμοστεί πιλοτικά στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Λαϊκό», «Ευαγγελισμός» και Κωνσταντοπούλειο «Αγία Ολγα», ενώ σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Το QR code του ασθενούς θα «σκανάρεται» σε όλα τα βήματα της παραμονής του στο νοσοκομείο, ώστε να ελέγχονται σε κάθε στάδιο οι χρόνοι αναμονής του σε κάθε τμήμα. Με το τρόπο αυτό, αρμόδιοι υπάλληλοι θα παρεμβαίνουν εάν σημειώνεται καθυστέρηση.
Επίσης, από τις αρχές του 2026 μέσα από μια απλή εφαρμογή στο κινητό (ενδεχομένως μέσω του My Health App) ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει στο κινητό του σε πραγματικό χρόνο ποια εφημερία νοσοκομείου έχει τη μικρότερη αναμονή, ώστε να επιλέγει αυτή στην οποία θα ταλαιπωρηθεί λιγότερο.
Στο πλαίσιο της ψηφιακής αναβάθμισης των Επειγόντων, επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για ελεύθερο wifi στους χώρους των εφημεριών, καθώς και για λειτουργία τηλεοράσεων ώστε να γίνεται πιο ανθρώπινη η αναμονή.
Κέντρα Υγείας
Μια ακόμη παρέμβαση είναι κι η συμμετοχή των Κέντρων Υγείας στις εφημερίες του ΕΣΥ. Ο υπουργός επισήμανε ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπερφόρτωσης που παρατηρείται στις εφημερίες στα μεγάλα νοσοκομεία, βρίσκεται στη διαλογή των περιστατικών.
«Ενα στα δύο περιστατικά που φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί στα Κέντρα Υγείας. Μόνο έτσι θα μειώσουμε την ταλαιπωρία με τη διαλογή των ασθενών και θα πρέπει οι πολίτες να ενημερωθούν για τη δράση αυτών των Κέντρων Υγείας».
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε ότι ήδη μεγάλα Κέντρα Υγείας στην 1η ΥΠΕ, όπως αυτά της Λ. Αλεξάνδρας, της Καλλιθέας, του Αμαρουσίου και της Ραφήνας, αλλά και αυτά της δεύτερης ΥΠΕ, όπως τα Κέντρα Υγείας Βάρης, Μεγάρων, Ελευσίνας, Περιστερίου και Κερατσινίου, εξυπηρετούν αρκετούς πολίτες.
Μάλιστα αναμένεται γίνουν 50 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας, που θα αρχίσουν σταδιακά να υποστηρίζουν τις εφημερίες των νοσοκομείων στην Αττική.
Αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής
Οι πρώτες παρεμβάσεις στις εφημερίες έχουν ήδη επιφέρει βελτιώσεις, κυρίως στις απογευματινές και βραδινές βάρδιες. Στα μεγάλα νοσοκομεία, η προσέλευση έχει μειωθεί έως και 20%.
Ωστόσο θα απαιτηθούν διορθωτικές παρεμβάσεις καθώς σε νοσοκομεία, όπως το Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς», το «Ιπποκράτειο» και το «Λαϊκό», η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, με αύξηση της προσέλευσης κατά τις πρωινές ώρες.
ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ finddoctors.gov.gr
Hλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς
Τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα, finddoctors.gov.gr, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το υπουργείο Υγείας, με στόχο τη γρήγορη και εύκολη εξυπηρέτηση των πολιτών που αναζητούν γιατρούς ειδικότητας κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Στην πλατφόρμα συμμετέχουν οι γιατροί όλων των δημόσιων δομών Υγείας και 3.500 ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
Η χρήση της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Ο πολίτης ταυτοποιείται μέσω του gov.gr, καταχωρίζει το ΑΜΚΑ του, επιλέγει «νέο ραντεβού». Στη συνέχεια το σύστημα του προτείνει τον πλησιέστερο συμβεβλημένο γιατρό, στις διαθέσιμες ημερομηνίες και ώρες. Το ραντεβού επιβεβαιώνεται ηλεκτρονικά από τον γιατρό.
Εφαρμογή για κινητά
Μέχρι τον Φεβρουάριο, θα είναι διαθέσιμη και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού χωρίς να επισκέπτονται την ιστοσελίδα. Παράλληλα, θα διατηρηθεί η δυνατότητα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για όσους δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία.
Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένας τετραψήφιος αριθμός από το υπουργείο Υγείας, ο οποίος θα εξυπηρετεί τους πολίτες σε ζητήματα που αφορούν νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες δομές.